Veelgestelde vragen over incontinentie

Naar schatting hebben 1 miljoen mensen last van incontinentie. Mensen van alle leeftijden hebben er last van, waarbij het zeven tot acht keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Incontinente is niet iets dat je automatisch krijgt als je ouder wordt. Toch kunnen bepaalde leeftijdgebonden veranderingen urine-incontinentie veroorzaken, bijvoorbeeld de afname van oestrogeen na de menopauze bij vrouwen en vergroting van de prostaat bij mannen.

De blaas en de urinewegen van vrouwen verschillen nogal van die van mannen. Ze zijn gevoeliger voor bijvoorbeeld spierbeschadiging tijdens een bevalling, overgewicht of infecties, die weer kunnen leiden tot urineverlies.

Beslist niet. Het overgrote deel van de vrouwen met kinderen heeft geen last van urineverlies. Is hiervan wel sprake, dan gaat het in de meeste gevallen om een niet-ernstig, tijdelijk probleem kort voor of na de bevalling.

Incontinentie is niet alleen maar een kwestie van hygiëne. Voor mensen met incontinentie is het altijd verstandig een afspraak te maken met hun arts voor een grondig onderzoek.

Een overactieve blaas is een andere naam voor aandrangincontinentie, een geïrriteerde blaas of onverwachte spiersamentrekkingen waardoor urine uit de blaas wordt geperst.

Aan alle vormen van urine-incontinentie is bijna altijd iets te doen. Mogelijke behandelingen zijn onder meer herstel van de bekkenbodemspieren, blaastraining, aanpassingen in de manier van leven, medicijnen enzovoort. Bovendien kan incontinentie optreden als complicatie bij bepaalde ziekten of aandoeningen of door het gebruik van bepaalde medicijnen en daar is mogelijk iets aan te doen.

Ja, het kan helpen als u let op wat u eet en drinkt. Drink voldoende vocht: minimaal anderhalve liter per dag. Kies liever geen dranken die overmatige urineproductie veroorzaken, zoals cafeïne en alcohol. Probeer ook zure vruchtensappen, zoals grapefruit- of tomatensap, te vermijden, omdat die de blaas kunnen irriteren. Ook constipatie kan bijdragen tot urineverlies. Eet vezelrijk voedsel voor een regelmatige stoelgang.

Ja. Zelfs een paar kilo maakt al veel uit. Een gewichtsafname van vijf tot tien procent kan urineverlies al helpen verminderen, omdat de druk op de bekkenbodemspieren daardoor afneemt

Uw arts kan u voorschrijven om bekkenbodemoefeningen te doen, zodat de spieren van de bekkenbodem sterker worden.

Blaastraining kan doeltreffend zijn omdat het ervoor zorgt dat u met grotere tussenpozen naar het toilet kunt. Indien uw arts u blaastraining voorschrijft, dan is het bijhouden van een plasdagboek en een overzicht van uw dagelijkse activiteiten belangrijk voor een succesvolle behandeling.

In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, of een combinatie van medicijnen en gedragsaanpassing, om de blaas weer onder controle te krijgen. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen juist urineverlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat uw arts op de hoogte is van alle medicijnen, met en zonder recept, die u gebruikt. Gebruik medicijnen alleen in overleg met uw arts.

Een operatie is een van de vele manieren om iets aan incontinentie te doen, maar wordt doorgaans alleen toegepast bij mensen die ervoor in aanmerking komen en bij wie alle overige mogelijkheden niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Een arts kan bepalen wat de beste behandeling is.

De medische wetenschap ontdekt dagelijks nieuwe mogelijkheden om incontinentie te behandelen en onder controle te houden. Operaties worden steeds minder ingrijpend, met minder neveneffecten en snellere revalidatie. Er zijn steeds meer medicijnen verkrijgbaar en absorberende producten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

Maandverband en inlegkruisjes zijn niet bestemd voor het absorberen van urine, ze zijn bestemd voor de opvang van bloed. Een product dat speciaal bedoeld is voor urineverlies biedt u voldoende zekerheid bij het uitvoeren van uw normale activiteiten. Tegenwoordig is er een groot assortiment aan verband en inlegkruisjes voor urineverlies verkrijgbaar. Er is altijd wel een product dat bij u past. Incontinentieproducten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, medisch speciaalzaak of bij uw plaatselijke supermarkt of drogist. Lees voor het kopen altijd de informatie op de verpakking, zodat u zeker weet welk product geschikt voor u is.