Over Incontinentie

Fabels over incontinentie

Op incontinentie rust nog altijd een taboe. Er wordt niet openlijk over gepraat door de mensen die er last van hebben en daardoor doen er veel fabeltjes de ronde over dit probleem.

Fabel 1:Incontinentie is een ziekte’ Incontinentie is geen ziekte; het is een lichamelijke klacht die het gevolg is van een onderliggend gezondheidsprobleem. Daarom is het zo belangrijk dat uw arts de juiste diagnose stelt en juiste behandeling voorschrijft.

Fabel 2:Alleen ouderen hebben last van incontinentie’ Ruim 1 miljoen mensen hebben te maken met incontinentie. Het komt op alle leeftijden voor. Vrouwen hebben vaker las van incontinentie dan mannen. Kinderen, tussen de 5 en 11 jaar, kunnen last hebben van bedplassen.  

Fabel 3:Erger dan dit wordt het niet’ of ‘Het gaat vanzelf wel over’ Helaas gaat incontinentie niet vanzelf weer over en zien we bij de ouder wordende mensen vaak een toename van de incontinentie. Overleg met uw arts over de mogelijkheden van behandeling en begeleiding.

Fabel 4:Het helpt om minder te drinken’ Urine die geconcentreerder is door gebrek aan vochtinname kan de blaas irriteren en de incontinentie verergeren. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot nierschade of verstopping van de darmen.

Fabel 5:Er bestaat geen onopvallende bescherming tegen incontinentie’ Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van absorberende technieken is de omvangrijke bescherming van vroeger nu vervangen door dunne, discrete producten. Gebruik wel een product dat speciaal ontwikkeld is voor de opname van urine en dat super absorberend materiaal (SAM) bevat. Deze producten helpen bij het neutraliseren van geurtjes. Gewoon maandverband en gewone inlegkruisjes bieden deze bescherming niet.

Fabel 6:Incontinentie belemmert mij in mijn dagelijkse bezigheden’ Door het goede gebruik van de juiste incontinentie producten kunt u in vele gevallen de dagelijkse bezigheden blijven doen. Overleg met uw arts welke leefstijladviezen u verder kunnen helpen.